Simbolistica sării

Piesa de teatru pentru copii

Simbolistica sării

De ce am ales să publicăm un astfel de articol? Pentru aţi arăta ce valenţe benefice are sarea şi imaginar s-a constituit în jurul acesteia de-a lungul istoriei.

Cu siguranţă ţi s-a întâmplat cel puţin odată în România să auzi despre ritualul întâmpinării unui oasepete “cu pâine şi sare”. Te-ai întrebat vreodată ce semnificaţie are acest lucru? Ei bine, se pare că acest obicei vechi (care se pare că a apărut cumva cam în acelaşi timp cu Biblia) semnifică rodul pământului care s-a ivit de sub apele sărate. Este un semn de pace şi de bun venit, care alătură două elemente pline de semnificaţii. Undeva în trecut, pâinea ar fi fost înlocuită de grâne.

Ştiai că în antichitate sarea era un obiect de comerţ foarte scump? De aici încă o semnificaţie adusă sintagmei de mai sus şi anume întâmpinarea oaspetelui cu daruri de preţ.

Te voi primi, te voi accepta, te voi respecta şi te voi cinsti! Cam aşa ar suna mesajul pe care un dar cu pâine şi sare îl va transmite oaspetelui tău.

Dar tradiţia de mai sus este doar una dintre multele existente şi nu este întâlnită doar în România. Ea este ţinută şi la alte popoare, cum ar fi cel bulgar, polonez, rus, ceh şi slovac.

În alte tări, cum ar fi Germania, pâine şi sare se oferă la nuntă şi semnifică un gest spre prosperitate şi fertilitate.

În câteva dintre tările nordice, pâinea şi sarea se oferă ca binecuvântare a unei noi locuinţe, tot în semn de prosperitate.

Dar asta nu e tot. Sarea a avut dintotdeauna o importanţă foarte mare pentru comunităţile umane, fapt pentru care zonele din apropierea apelor sărate au fost dintotdeauna foarte populate.

Sarea este considerată un element primordial deoarece lichidul amniotic în care se află copilul în burta mamei este sărat, la fel ca marea, acolo unde viaţa a apărut.

Punem sare în scăldătoare, tot cu sare ghicim ursiţii, sarea se foloseşte în farmece şi descântece, sarea este un puternic smbol şi în basme (“Sarea-n bucate”, “Drobul de sare”).

Ajungem acum şi la superstiţii. Dacă verşi sarea, te cerţi cu cineva, nu trebuie să dai sare din casă pentru că îţi mor vitele şi aşa mai departe.

Sarea se folosea pe vremuri şi în agricultură, pentru a afla cât de ploios va fi anul ce vine.

Îţi poţi da seama, deci, cât era de important un astfel de ingredient, având în vedere la câte treburi importante era “pusă” sarea mai ales în tradiţiile populare.

În zilele noastre, sarea se foloseşte în băi inclusiv pentru purificare şi curăţare spirituală, în general de către persoanele care preferă o abordare holistică a sănătăţii. Sarea ajută să te cureţi de energiile negative preluate de la alte persoane, ajută la curăţarea unora dintre cristelele cu care se lucrează, se foloseşte la gargară pentru curăţarea gâtului şi eliminarea durerilor şi îşi dovedeşte în continuare beneficiile pe foarte multe planuri.

Dacă ţi-am atras atenţia, vreau să te invit la Salina cu bulgări să simţi pe pielea ta beneficiile sării şi să ne spui cum s-a îmbunăţăţit starea ta.

Luni - Vineri: 09:00 ‒ 20:00
Sâmbătă: 09:00 ‒ 18:00
Duminică: 09:00 ‒ 14:00

Strada Mântuleasa 22, București 030167
+40 72 84 30 631
contact@salinacubulgari.ro