Sarea-n bucate

sare roz

Sarea-n bucate

Sarea (clorura de sodiu) este singura familie de roci consumate în mod regulat de către oameni. Fără o cantitate suficientă de sodiu, fluidele organismului ar pierde apă, provocând deshidratare, scăderea tensiunii arteriale și, posibil, moartea. Sarea este excretată prin urină și prin transpirație. Deoarece sarea este excretată din organism, aceasta trebuie înlocuită în mod constant.

Sarea este probabil foarte cunoscută pentru rolul său de agent de aromatizare și de conservant alimentar. Mai jos sunt câteva dintre principalele proprietăți funcționale ale sării în producția de alimente.

Conservant

Sarea acționează ca un conservant, modificând disponibilitatea apei în alimente, privând astfel microbii de a folosi apa disponibilă ca nutrient. Creșterea agenților patogeni și a organismelor de alterare este împiedicată atunci când este prezentă sarea.

Amplifică textura

La prepararea pâinii cu drojdie, cantitatea de sare afectează foarte mult textura finală a pâinii. Sarea modifică structura proteinelor și interacțiunea proteinelor cu alte componente (de exemplu, apă, grăsimi, proteine), ceea ce afectează textura alimentelor. Dacă se adaugă cantitatea potrivită de sare, brânzeturile pot fi mai consitente, carnea poate fi mai suculentă, iar pâinea poate fi mai tare.

Amplifică aroma

Oamenii își doresc adesea ca alimentele să aibă o aromă „sărată”, dar sarea poate îmbunătăți și alte arome. Echilibrează dulceața și ajută la suprimarea altor arome, cum ar fi amărăciunea.

Sare

Sursa de nutrienți

Sarea conține elementul sodiu, care este un nutrient esențial necesar organismului în cantități mici.

Liant

Când se adaugă sare în carnea procesată, aceasta restructurează proteinele, care apoi acționează ca un agent de combinare și emulsionare. Noua structură proteică ajută la menținerea produsului împreună și ajută la prevenirea umidității și pierderii de grăsime.

Beneficiile sării pentru om

sare

Discuţia despre dietele sănătoase sau nesănătoase pe care oamenii le aleg poate fi una foarte confuză, iar cea despre utilizarea sării este cu siguranţă una dintre cele mai confuze.

Spre exemplu, gargara cu apă sărată este unul dintre remediile naturale cele mai cunoscute pentru oricine are boli ale gingiilor, infecții, răni bucale sau probleme cu amigdalele şi gâtul. Gargara cu apă sărată calmează inflamația țesuturilor, ajutând la vindecare.

Gargara cu apă sărată se poate utiliza chiar şi în ritualul zilnic de îngrijire. Apa sărată ajută la alcalinizarea gurii, lucru excelent pentru echilibrarea pH-ului și pentru sănătatea generală a microbiomului oral. Chiar dacă nu există nicio îndoială dacă sarea este bună sau nu pentru igiena ta dentară, restul corpului tău este o altă poveste.

Corpul uman are nevoie de o cantitate mică de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta și a relaxa mușchii și pentru a menține echilibrul adecvat de apă și minerale. Se estimează că avem nevoie de aproximativ 500 mg de sodiu zilnic pentru aceste funcții vitale.

Sarea a jucat un rol critic în prepararea alimentelor de mii de ani. Cu toate acestea, în ultimele decenii, sarea a fost transformată într-un fel de “răufăcător”, deoarece a fost asociată cu hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Ideea că o dietă săracă în sare este mai bună pentru noi a început în urmă cu aproximativ 200 de ani și a fost fondată pe o pistă greșită. Medicii erau de părere că un consum prea mare de sare a contribuie la hipertensiunea arterială și la bolile de inimă. Rezultatul s-a transpus în diferite campanii care aveau scopul de a-i determina pe oameni să mănânce cât mai puțină sare.

Cu toate acestea, cercetările mai târzii au constatat că această teorie nu este atât de clară pe cât s-a crezut cândva. O analiză a peste 6.250 de pacienți a relevat faptul că nu există o legătură reală între consumul de sare, hipertensiune arterială și riscul de boli de inimă.

Care sunt simptomele atunci când corpul nostru prezită un deficit de sare?

Dacă nu consumi suficientă sare, sănătatea ta poate avea de suferit. Iată câteva semne ale deficienței de sare:

  • Hidratare redusă, mai ales la sportivi
  • Crampe musculare
  • Risc mai mare de atac de cord
  • Dureri de cap
  • Slăbiciune
  • Declin cognitiv la vârstnici
  • Iritabilitate

De ce are nevoie corpul tău de sare?

Se credea la început că de unul singur corpul nostru nu se descurcă la reglarea nivelului de sare. De exemplu, se spunea că dacă ai mânca mai multă sare, ți-ar fi sete și ai bea mai multă apă, ceea ce te-ar face să diluezi nivelurile de sodiu din organism.

Cu toate acestea, studiile descoperă că sarea are multe beneficii în organism, inclusiv creșterea conservării apei corporale și scăderea setei – probabil opusul a ceea ce ați fi ghicit. Aceasta înseamnă că organismul tău poate prioritiza nivelurile de sare, lucru care s-a demonstrat că ajută la gestionarea metabolismului într-un mod pozitiv.

Care este cel mai bun tip de sare?

Sărurile de mare naturale conțin o cantitate mică de iod natural, dar nu la fel de mult ca sarea de masă iodată. De obicei, este mult mai puțin rafinată decât sarea de masă și vine atât în ​​texturi fine, cât și grosiere. Sărurile de mare conțin mult mai multe minerale benefice și au un gust mai bun pentru majoritatea oamenilor.

Sarea roz de Himalaya este bogată în minerale, conținând toate cele 84 de oligoelemente esențiale necesare organismului tău. Sarea roz poate ajuta la multe probleme, cum ar fi reducerea crampelor musculare, echilibrarea nivelului zahărului din sânge și atingerea unui pH sănătos în celulele tale.

5 Beneficii ale consumului de sare naturală în dieta ta

  1. Ajută la hidratare

Pentru a rămâne mai bine hidratat, corpul tău are nevoie de un echilibru delicat de sodiu și potasiu. Acest lucru se datorează faptului că volumul apei din corpul tău este legată de prezenţa sării, așa că dacă ai consumat prea multă sare, corpul tău va reține apa. Potasiul lucrează pentru a echilibra acest lucru, motiv pentru care sarea de mare este mult mai bună decât clorura de sodiu sau sarea de masă. Sarea de mare roz de Himalaya conține atât sodiu, cât și potasiu, ceea ce ajută la echilibrarea nivelurilor în mod natural.

  1. Ajută la o bună sănătate vasculară

Sarea de mare în special are efecte protectoare împotriva bolilor de inimă. Din nou, este important să facem diferența între sarea de mare și sarea de masă, care este mult mai puțin benefică datorită profilului mineral inexistent. Descoperirile despre modul în care sarea de mare ajută markerii bolilor de inimă contrazic în mod direct anii de recomandări împotriva sării în diete – este doar important ce tip de sare utilizați.

  1. Echilibrează electroliții și previne crampele musculare

Sarea de mare este o sursă excelentă de electroliți, despre care s-a demonstrat că previn crampele musculare în timpul exercițiilor fizice. Sarea de mare conține sodiu, magneziu, potasiu și calciu, toate de care aveți nevoie pentru o sănătate optimă. Aceste minerale trebuie să provină din dieta ta, deoarece corpul tău nu le poate crea. Fără suficienți electroliți, poţi experimenta bătăi neregulate ale inimii, oboseală, greață și chiar convulsii.

  1. Sprijină un sistem nervos sănătos

Sodiul reglează fluxul de apă în organism, ceea ce este esențial pentru un sistem nervos sănătos. În plus, apa ajută celulele creierului să obțină energia electrică de care au nevoie pentru a funcționa optim şi are nevoie de sare pentru acest lucru. La fel ca și în cazul altor funcții ale corpului, creierul are nevoie de echilibrul potrivit de sodiu față de alți electroliți, motiv pentru care sarea de mare este o opțiune mult mai bună decât sarea de masă.

  1. Îmbunătățește somnul

Când citiți despre sare și somn, inițial pare că sunt păreri diferite. Dar dacă acordați o atenție mai mare subiectului, veți realiza că sfaturile împotriva consumului de sare înainte de culcare se referă la sarea de masă și la alimentele procesate, care pot provoca o cantitate dezechilibrată de sodiu în organism. Se spune că sarea de mare îmbunătățește somnul, deoarece conține atât de mulți electroliți utili pentru reglarea hormonilor.

Când schimbi sarea de masă cu o sare naturală, s-ar putea să descoperi că ai un somn mai bun, că ești mai puțin însetat, că îţi este foame mai rar și eşti mai mulțumit atunci când mănânci. De asemenea, este important să te asiguti că ai consumat suficientă sare de fiecare dată când faci exerciții, deoarece corpul tău transpiră. Pentru oricine care participă la sporturi de mare intensitate sau la competiții, există tablete de sare pentru o rehidratare mai bună.

Luni - Vineri: 09:00 ‒ 20:00
Sâmbătă: 09:00 ‒ 18:00
Duminică: 09:00 ‒ 14:00

Strada Mântuleasa 22, București 030167
+40 72 84 30 631
contact@salinacubulgari.ro